.st0{fill:#FFFFFF;}

SLABIRE

Ce este postul intermitent și cum îți poate schimba viața

5
(1)

 noiembrie 19, 2023

Scris de  Claudiu Iana

Află in acest articol totul despre postul intermitent și cum poate influența viața ta în bine. 

Îți voi prezenta beneficiile și riscurile, precum și modalitățile de a începe această metodă de alimentație. 

Super, sa incepem!

Ce este postul intermitent?

Postul intermitent este o metodă de alimentație care implică alternarea între perioade de consum de alimente și perioade de abstinență alimentară. Acesta poate fi considerat mai mult un stil de viață decât o dietă, deoarece nu există restricții alimentare specifice, ci doar perioade de timp în care se consumă alimente și perioade în care nu se consumă.

Există mai multe modalități de a face post intermitent, dar toate implică perioade de timp în care se consumă alimente și perioade de timp în care nu se consumă. Unele dintre cele mai populare modalități de post intermitent includ postul intermitent 16/8, postul intermitent 5:2 și postul intermitent 24 de ore.


Beneficiile postului intermitent

Postul intermitent poate avea o serie de beneficii pentru sănătate, inclusiv pierderea în greutate, îmbunătățirea sănătății inimii, reducerea riscului de diabet, îmbunătățirea funcției creierului și îmbunătățirea calității somnului.

Sa le luam pe rand.


Pierderea în greutate

Postul intermitent poate ajuta la pierderea în greutate prin reducerea numărului de calorii consumate în timpul perioadelor de alimentație.

De asemenea, poate crește rata metabolică și poate stimula arderea grăsimilor. Postul intermitent poate ajuta la creșterea energiei și la îmbunătățirea dispoziției. Acest lucru se datorează faptului că corpul tău se adaptează la schimbările alimentare și îți poate oferi un sentiment de control asupra alimentației. De asemenea, poate ajuta la reducerea nivelului de stres și la îmbunătățirea somnului.

Postul intermitent poate, de asemenea, să stimuleze producția de hormoni care să ajute la scăderea în greutate. Acestea includ hormonii care reglează apetitul și metabolismul, precum și hormonii care ajută la arderea grăsimilor și la creșterea masei musculare.

Postul intermitent poate ajuta la reducerea riscului de diabet, boli de inimă și alte boli cronice. Acest lucru se datorează faptului că poate reduce nivelul de zahăr din sânge și poate ajuta la menținerea unui nivel sănătos al colesterolului.

Meniuri alimentare predefinite, pentru slabire

Pune slabirea pe modul automat

Mananca exact cat trebuie ca sa slabesti, fara infometare. Primesti un plan alimentar predefinit in baza datelor tale biologice, care iti va aduce rezultatele dorite  -  la un pret mai mult decat accesibil.


Îmbunătățirea sănătății inimii

Postul intermitent poate ajuta la reducerea nivelului de colesterol și a tensiunii arteriale, ambele fiind factori de risc pentru bolile de inimă. De asemenea, poate ajuta la prevenirea obezității și a diabetului de tip 2. Postul intermitent poate, de asemenea, să ajute la îmbunătățirea stării de spirit și la creșterea energiei. Acest lucru se datorează faptului că postul intermitent poate ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge și la eliberarea hormonilor de stres. Aceste beneficii pot ajuta la îmbunătățirea stării de sănătate a unei persoane.

Apoi, postul intermitent poate ajuta la îmbunătățirea funcției cognitive și la reducerea inflamației. Acest lucru poate ajuta la prevenirea bolilor degenerative și la îmbunătățirea imunității. Postul intermitent poate, de asemenea, să ajute la creșterea nivelului de energie și la îmbunătățirea somnului. Acest lucru se datorează faptului că postul intermitent poate ajuta la reglarea ritmului circadian și la prevenirea oboselii.


Reducerea riscului de diabet

Postul intermitent poate ajuta la reducerea nivelului de zahăr din sânge și la îmbunătățirea sensibilității la insulină, reducând astfel riscul de diabet. De asemenea, postul intermitent poate contribui la scăderea în greutate, scăderea tensiunii arteriale și reducerea riscului de boli de inimă. Această practică poate, de asemenea, să îmbunătățească starea de spirit și să ajute la prevenirea apariției unor boli cronice, cum ar fi cancerul.

Postul intermitent poate fi o modalitate eficientă de a îmbunătăți starea de sănătate, însă trebuie să fie urmat cu atenție și în mod regulat. Este important să se urmeze recomandările medicului și să mănânci alimente sănătoase în timpul perioadelor de alimentație.


Îmbunătățirea funcției creierului

Postul intermitent poate stimula producția de proteine care ajută la creșterea și regenerarea celulelor cerebrale, îmbunătățind astfel funcția creierului.


Îmbunătățirea calității somnului

Postul intermitent poate ajuta la îmbunătățirea calității somnului prin reducerea nivelului de stres și îmbunătățirea nivelului de energie. Acest lucru poate ajuta la prevenirea oboselii și a sentimentului de epuizare. De asemenea, poate fi folosit pentru a reduce anxietatea și depresia, precum și pentru a îmbunătăți starea de spirit. Cu toate acestea, trebuie să se țină cont de faptul că somnul intermitent nu este potrivit pentru toată lumea și poate provoca efecte secundare, cum ar fi dureri de cap și somnolență diurnă. De aceea, este important să se consulte un medic înainte de a începe orice program de somn intermitent. În plus, trebuie să se respecte orele de somn și să se ia în considerare factori precum alimentația și activitatea fizică.


Riscurile postului intermitent

Deși postul intermitent poate avea o serie de beneficii pentru sănătate, există și anumite riscuri asociate cu această metodă de alimentație. Unul dintre aceste riscuri este că poate fi dificil să obții o cantitate suficientă de nutrienți și calorii în fiecare zi. De asemenea, postul intermitent poate fi dificil de menținut pe termen lung, deoarece poate fi greu să rezisti tentației de a mânca în afara perioadei de post. Postul intermitent poate, de asemenea, să afecteze calitatea somnului, ceea ce poate avea efecte negative asupra sănătății. În plus, poate fi dificil să urmezi această metodă de alimentație în prezența altor persoane care nu o fac. Prin urmare, este important să te asiguri că înțelegi riscurile și beneficiile postului intermitent înainte de a începe să-l urmezi.


Riscuri pentru persoanele cu anumite afecțiuni medicale

Persoanele cu anumite afecțiuni medicale, cum ar fi diabetul sau bolile renale, ar trebui să consulte un medic înainte de a începe postul intermitent. Acest lucru este important deoarece postul intermitent poate afecta nivelul de glucoză din sânge și poate afecta starea generală de sănătate. De asemenea, postul intermitent poate fi mai periculos pentru persoanele care iau medicamente care afectează nivelul de glucoză din sânge.

De asemenea, persoanele care au probleme cu inima sau au un istoric de boli cardiace ar trebui să evite postul intermitent. Acest lucru se datorează faptului că postul intermitent poate afecta ritmul cardiac și poate provoca alte complicații pentru sănătatea cardiovasculară.

În plus, persoanele care suferă de anumite afecțiuni digestive ar trebui să evite postul intermitent. Acest lucru se datorează faptului că postul intermitent poate afecta digestia și poate provoca alte probleme digestive.


Riscuri pentru femeile însărcinate sau care alăptează

Femeile însărcinate sau care alăptează ar trebui să evite postul intermitent, deoarece acesta poate afecta dezvoltarea fătului sau producția de lapte matern.


Riscuri pentru persoanele care iau anumite medicamente

Persoanele care iau anumite medicamente, cum ar fi cele pentru diabet sau tensiunea arterială, ar trebui să consulte un medic înainte de a începe postul intermitent, deoarece acesta poate afecta efectele medicamentelor.


Modalități de a face post intermitent

Există mai multe modalități de a face post intermitent, dar cele mai populare includ postul intermitent 16/8, postul intermitent 5:2 și postul intermitent 24 de ore.


Postul intermitent 16/8

Acesta implică o perioadă de 16 ore de abstinență alimentară și o perioadă de 8 ore în care se consumă alimente.

Afle mai multe in acest articol dedicat.

Postul intermitent 5:2

Acesta implică consumul normal de alimente timp de 5 zile pe săptămână și reducerea numărului de calorii consumate la 500-600 în celelalte 2 zile.

Postul intermitent 24 de ore

Acesta implică o perioadă de 24 de ore de abstinență alimentară, o dată sau de două ori pe săptămână.


Cum să începi postul intermitent

Înainte de a începe postul intermitent, ar fi util să consulți un medic pentru a determina dacă acesta este potrivit pentru tine și pentru a primi recomandări specifice.

De asemenea, este important să începi treptat și să planifici mesele și perioadelor de post. În plus, este important să consumi alimente sănătoase și echilibrate în timpul perioadelor de alimentatie.

În plus, trebuie să urmezi o rutină de exerciții adecvată pentru a te asigura că obții nutrienții necesari. De asemenea, este important să bei multă apă în timpul postului intermitent pentru a te asigura că te menții hidratat. Este important să monitorizezi starea ta de sănătate și să te asiguri că nu te simți obosit sau slăbit. În plus, este important să luați în considerare faptul că postul intermitent poate avea efecte adverse și, prin urmare, este important să vorbiți cu medicul dumneavoastră înainte de a începe.entație.


Concluzie

Postul intermitent poate avea o serie de beneficii pentru sănătate, dar există și anumite riscuri asociate cu această metodă de alimentație. Totusi beneficiile tind da surclaseze eventualelele riscuri. Este util să consulti un medic înainte de a începe postul intermitent și să începi treptat și cu precauție. Cu o planificare adecvată și o atenție la alimentație, postul intermitent poate fi o modalitate eficientă de a îmbunătăți sănătatea și de a pierde în greutate.

Ai intrebari? Iti stau la dispozitie in zona de comentarii.

Cu bine!

5
(1)

Cat de util ti-a fost acest articol?

Click pe cate stele acorzi!

Ratingul mediu al cititorilor: 5 / 5. Numărul de voturi pana acum: 1

Oamenii tind sa fie timizi. Da-le un impuls! Fii primul care evaluează această postare.

Deoarece ai gasit util acest articol ...

Urmăreste-ne si in social media!

Ne pare rău că aceast articol nu ti-a fost util!

Ajuta-ne sa-l imbunatatim!

Scrie opiniile/observatiile tale în caseta de mai jos

Like & Share daca ti-a placut!

Ajuta-i si pe altii sa afle!

Aboneaza-te:

✨the cool idea Newsletter

Intra in comunitatea celor aproape 2300 de persoane care citesc lunar articolele si newsletterul nostru.

Necesar, pentru a colabora intr-un cadru legal:

Claudiu Iana


Ne vom educa impreuna sa construim cele mai bune versiuni ale noastre. Cat de bune?! Ramane de vazut. Viata pune intotdeauna piedici ignorantilor. Nu va fi si cazul nostru.

Cu prietenie, Claudiu

Claudiu Iana

disclaimer

Este imperativ sa intelegi ca autorii continutului pot sa nu fie profesioniști și cu siguranta nu oferă sfaturi aplicabile oricarui cititor. Informațiile, procedurile și sugestiile oferite pe site au strict scop informativ și nu sunt adresate diagnosticării, tratamentului, vindecării sau prevenirii unor probleme de sănătate - și nici nu sunt destinate să înlocuiască sfaturile unui medic Orice aspect al sănătății tale necesită un consult cu un medic specialist. Tu, în calitate de cititor ești în totalitate responsabil pentru starea ta de sănătate.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
Success message!
Warning message!
Error message!