.st0{fill:#FFFFFF;}

FINANTE PERSONALE

Ce sunt actiunile. Explicatie simpla pentru investitorii incepatori

 ianuarie 28, 2021

Scris de  Claudiu Iana

Afla ce sunt actiunile unei firme, ce cauta ele pe bursa, de ce le-au emis companiile si daca poti face sau nu profit cumparandu-le.

Totul explicat din perspectiva unui investitor individual incepator. 

Cool, sa incepem!

Ce sunt actiunile unei firme

Actiunile unei firme sunt atestarea unui drept de detinere asupra unei parti a acelei companii. Sunt practic niste certificate de proprietate.

Unele companii (mai ales cele medii si mari) nu sunt detinute de o singura persoana. Dreptul de proprietate este impartit intre cei care detin actiunile acelei firme.

Cand detii actiunile unei companii esti (cu anumite drepturi specifice) in posesia unei parti mai mici sau mai mari din ea. Efectiv si irefutabil. Acest fapt este consemnat atat in registrul de actionari al companiei respective, in registrul de tranzactii al brockerului, cat si la Depozitarul Central – institutia care efectueaza operatiunile de depozitare a actiunilor tranzactionate pe piata de capital.

De ce emit companiile actiuni

Companiile emit actiuni pentru a strange bani de la investitorii care tind sa-și investeasca banii. Acești bani sunt apoi folositi de companii pentru dezvoltarea și cresterea afacerilor lor.

Companiile si-au listat pe bursa actiunile deoarece in acest fel cresc sansele aprecierii pretului prin jocul cererii si ofertei. Coroborat evident (intr-o masura deseori variabila) cu performantele financiare ale companiei.

Poate ti-a fost dat sa citesti prin presa cum compania "X", odata listata la bursa, si-a duplat, triplat, cvatruplat valoarea. Aceste situatii sunt total posibile. In acest fel companiile se pot finanta foarte eficient.

Pentru o companie actiunile mai sunt importante si din alte perspective:

  • contribuie la prestigiul in fata publicului, deoarece oamenii pot investi acum în companie
  • permit investitorilor initiali sa vandă actiuni si sa castige bani pe investitiile lor

Tipuri de actiuni (sau clase de actiuni)

In general exista 2 mari clase de actiuni:

Actiunile ordinare (sau comune)

Acestea pot da dreptul la vot in Adunarea Generala a Actionarilor si la un anumit procent din suma rezultata in urma unei eventuale lichidari a activelor companiei, in functie de numarul de actiuni detinute si de ponderea acestora in totalul actiunilor emise de companie, sau dau dreptul la dividende in limita profitului net obtinut de companie in anul anterior.

Actiunile nominative (sau preferentiale)

Acest tip de actiuni se diferentiaza de cele comune prin faptul ca dau detinatorilor unele drepturi suplimentare fata de actiunile ordinare, insa in general compenseaza acest lucru prin micsorarea altor drepturi.

Cele doua clase de actiuni pot genera o serie de variatii de alte subclase, in functie de legislatia in vigoare intr-o tara si/sau in functie de politicile interne ale companiei emitente.

In ceea ce priveste Romania, se pot tranzactiona aici exclusiv actiuni ordinare. Pe pietele mai dezvoltate din vestul Europei si din Statele Unite exista posibilitatea de a tranzactiona prin intermediul bursei si actiuni preferentiale.

Pentru noi, investitorii individuali mai este important sa stim ca toate actiunile tranzactionate la bursele de valori sunt nenominale (adica “la putator”) si dematerializate (adica nu mai sunt emise pe suport de hartie ci electronic) pentru a facilita desfasurarea tranzactiilor intre cumparatori si vanzatori.

Ce sunt actiunile la bursa

Actiunile la bursa sunt efectiv parti dintr-o companie tranzactionate intr-o piata unde exista cerere si oferta.

Cand vrei sa cumperi o actiune, ea nu vine din neant.

Cineva trebuie sa fie dispus sa o vanda. La fel daca vrei sa vinzi, cineva trebuie sa fie dispus sa cumpere la pretul cerut.  Bursa este piata care aduna laolalta toate cererile si ofertele.

Iar brockeri sunt institutiile care faciliteaza tranzactiile intre investitori.

Cat costa actiunile

Actiunile listate la Bursa de Valori Bucuresti au valori (fluctuante) de la cateva zeci de bani (da bani, nu lei) pana la cateva sute de lei per actiune.

Actiunile pe international variaza si ele de la cativa centi per unitate pana la cateva mii de dolari (chiar si cateva sute de mii de dolari - vezi actiunile companiei lui Warren Buffett, Berkshire Hathaway [BRK.A] care au fost tranzactionate la o valoare de 320,250 $ in Oct 2020)

De ce ai vrea sa detii actiuni

  • Pentru a obtine profituri din vanzarea ulterioara
  • Pentru a obtine (daca este cazul) profituri din dividende. Acestea sunt o suma de bani pe care un actionar o poate primi din profiturile realizate de companie, proportional cu actiunile detinute.
  • Pentru a obtine atat profituri din vanzarea uterioara ca si din dividende.
  • Pentru a-ti proteja averea de la diminuare, datorita inflatiei. Daca tii banii in banca cu siguranta vei avea tot mai putini de la un an la altul.

Acestea sunt doar cateva exemple, a celor mai comune obiective pe care le-ai putea urmari cumparand actiuni. Pot fi insa cu mult mai multe.

Poti face bani cumparand actiuni?

Daca ai luat in calcul sa cumperi primele tale actiuni, probabil prima intrebare pe care o ai este:

“Pot sa fac bani investind in actiuni si, daca este asa, cat de multi?”

Categoric poti gastiga bani din actiuni.

Insa lucrurile sunt mai nuantate cand aducem in ecuatie elemente precum actiunile alese, timpul dedicat investitiei, “emotia” pietei sau conjunctura macroeconomica.

In fapt, actiunile depasesc in randamente alte investitii precum obligatiunile sau depozitele bancare. Devine astfel o modalitate excelenta da a-ti creste veniturile.

Istoric, actiunile tind sa creasca in valoare pe termen lung (5 ani - 10 ani - 15 ani - mai mult).

Avem peste 100 de ani de date colectate care certifica acest fapt.

Spre exemplu, de-a lungul timpului, actiunile celor mai mari 500 companii americane au adus un profit mediu de 10% pe an.

Acest rezultat istoric poate fi un bun punct de plecare in a estima cati bani poti castiga investind in actiuni din pietele dezvoltate, pe termen mediu si lung

Pe termen scurt insa actiunile pot fi cu adevarat riscante sau volatile si pot urca sau cobora repede.

Iata un exemplu recent:

Sa presupunem ca vrei sa cumperi actiuni TESLA (TSLA) deoarece “sunt pe val".

La momentul scrierii articolului valoarea unei actiuni TESLA era 880,8 USD. Este la acest nivel in urma unei cresteri fulminante de peste 10 ori intr-un an de zile, plecand de la ≈ 85 USD la inceput de 2020.

Reprezentarea grafica a avolutiei pretului actiunilor TESLA in anul 2020

Reprezentarea grafica a avolutiei pretului actiunilor TESLA in anul 2020

Aruncand insa o privire si pe graficul evolutiei istorice a actiunilor TESLA observam ca au crescut de 17 ori in decurs de 10 ani, de la listarea din 2010 pana la final de 2019.

Apoi brusc au crescut de inca 10 ori in doar un an.

Reprezentarea grafica a avolutiei pretului actiunilor TESLA in perioada 2010 - 2020

Reprezentarea grafica a avolutiei pretului actiunilor TESLA in perioada 2010 - 2020

Fara urma de indoiala compania in sine performeaza bine. Dar oare pretul actiunilor din ultimul timp este in concordanta cu evolutia reala a companiei? Cresterea acesta fulminanta se poate dovedi a fi un raliu euforic al investitorilor. Sau poate nu. Poate fi doar inceputul.

Categoric sunt destui sustinatori ai idei ca aceasta crestere TESLA este abia la inceput. Sunt exact aceia care au platit acum cei 880 USD.

Deoarece preturile actiunilor nu sunt doar niste grafice care merg in sus si jos. Preturile actiunilor sunt rezultatul tranzactiilor reale intre comparatori si vanzatori.

TESLA este tranzactionata la maximul ei istoric deoarece unii au vazut o oportunitate sa-si vanda actiunile la 880 USD altora care au vazut o oportunitate sa le cumpere chiar la acest pret. Toti vad oportunitati in felul lor. Altfel tranzactiile nu ar mai avea loc.

Insa adevarul este ca nimeni nu stie in ce directie va merge pretul unei actiuni.

In opinia mea “secretul” in investitii profitabile sta intotdeauna in:

  • o diversificarea pe mai multe clase de active si investii pe termen mediu si lung
  • a decide dinainte ce vei face daca lucrurile ies asa cum ai vrut si ce vei face daca lucrurile nu evolueaza cum ai vrut. Adica intotdeauna sa ai un plan atat pentru varianta optimista cat si pentru cea pesimista.

Ce riscuri implica detinerea de actiuni

Este important sa intelegi ca profiturile nu sunt nicidecum garantate prin investitia in actiuni si depind de o multitudine de factori.

Sa cumperi actiuni in mod neinformat, in baza emotiilor, in baza rezultatelor din trecut sau in baza unor “ponturi sigure” este cea mai proasta decizie pe care o poti lua.

Probabil din acest motiv “jocul la bursa” inca are o reputatie destul de proasta in Romania.

Din fericire in ziua de astazi este mai usor ca niciodata sa accesezi bursa ca investitor individual si sa faci acest lucru intr-un mod informat si pregatit sa-ti maximizezi sansele unor investitii profitabile.

OK, este randul 

Ai alte intrebari vis a vis de actiuni?

Sau poate vrei sa adaugi ceva util din experienta ta cu actiunile.

Oricum ar fi, te invit sa ne auzim în zona de comentarii.

4.5
(12)

Cat de util ti-a fost acest articol?

Click pe cate stele acorzi!

Ratingul mediu al cititorilor: 4.5 / 5. Numărul de voturi pana acum: 12

Oamenii tind sa fie timizi. Da-le un impuls! Fii primul care evaluează această postare.

Deoarece ai gasit util acest articol ...

Urmăreste-ne si in social media!

Ne pare rău că aceast articol nu ti-a fost util!

Ajuta-ne sa-l imbunatatim!

Scrie opiniile/observatiile tale în caseta de mai jos

Like & Share daca ti-a placut! Ajuta-i si pe altii sa afle!

Ai invatat ceva nou astazi?

Intra in comunitatea celor aproape 2300 de persoane care citesc lunar articolele noastre. 

Necesar, pentru a colabora intr-un cadru legal:

Claudiu Iana


Ne vom educa impreuna sa construim cele mai bune versiuni ale noastre. Cat de bune?! Ramane de vazut. Viata pune intotdeauna piedici ignorantilor. Nu va fi si cazul nostru.

Cu prietenie, Claudiu

Claudiu Iana

disclaimer

Este imperativ sa intelegi ca autorii continutului pot sa nu fie profesioniști și cu siguranta nu prezinta indicatii de investitii ci doar opinii strict personale. Cercetarile, analizele sau alte informaţii sunt oferite cu titlul de comentarii generale fata de piata. Tu, în calitate de cititor ești în totalitate responsabil pentru deciziile financiare ulterior luate.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}