Coperta Mitul Antreprenorial

mai 15

0 comENTARII

Mitul Antreprenorial

REZUMATUL CARTII📝 & NOTITE✍️

"Ca incepator in antreprenoriat, cartea asta te va ajuta sa-ti dezvolti afacerea intr-un mod productiv si sigur". - Michael Gerber


🔬 Evaluarea CoolFamilistClub
Poate cel mai important aspect al cartii este ca autorul atentioneaza asupra distinctiei vitale, adesea trecută cu vederea, intre a munci la afacerea ta si a munci în afacerea ta.

⏱️ Cartea, intr-un singur paragraf

Autorul ne induma in primii pasi din viata unei afaceri, de la inceputul antreprenorial la zbaterile din adolescenta afacerii si apoi catre perspectiva antreprenoriala matura.

💡Cum am descoperit-o

A fost recomandata de Cristian Onetiu intr-un interviu pe care l-am ascultat. Onetiu este doxa in materie de antreprenoriat si startup-uri, iar cam tot ce recomanda e bine sa citesti (de 2 ori) daca esti antreprenor sau cochetezi cu ideea.

👥 Cine ar trebui sa o citeasca

Daca ai deja o afacere, acesta carte este o lectura obligatorie. 

Pe de alta parte, daca nu ai inca o afacere, s-ar putea sa nu apreciezi aceasta carte la justa ei valoare, pentru simplul fapt ca nu te-ai lovit de situatiile descrise in ea. Va fi totusi o buna lectura pentru un posibil viitor in antreprenoriat.

🤔 Ce cred altii

„Foarte multi oameni iti vor spune ce sa faci – doar cartea The E Myth Revisited iti spune si cum sa faci; sistemul fiind minunat.” - Maru Medina-Hollman, antreprenor Kukis By Maru

„Lui Gerber îi place sa îndemne oamenii sa dezvolte viziuni puternice pentru companiile lor.” - Fortune

😇 Cum m-a influentat acesta carte

🎯Cartea m-a scos din zona de romantic in antreprenoriat. Practic m-a adus cu picioarele pe pamant si m-a facut sa inteleg ca intr-o afacere sanatoasa antreprenorul NU este afacerea.

🎯Am descoperit in carte o gramada de greseli pe care care le-am facut de la inceputurile aventurii in antreprenoriat.

🎯Am invatat ca succesul vine (si ramane) din extraordinara eficienta a sistemelor puse in miscare, nu din efortul extraordinar al oamenilor.

📜 Top 3 citate care mi-au placut

  • “And to play this new game, called building a small business that actually works, your Entrepreneur needs to be coaxed out, nourished, and given the room she needs to expand, and your Manager needs to be supported as well so she can develop her skill at creating order and translating the entrepreneurial vision into actions that can be efficiently manifested in the real world.”
  • "The Fatal Assumption is: if you understand the technical work of a business, you understand a business that does that technical work."
  • "What you do in your model is not nearly as important as doing what you do the same way, each and every time."

🎨 Impresii

Cartea este extrem de usor de citit. Eu am parcurs versiunea e-book in engleza. Este insa disponibila si in limba romana, intr-o editie a editurii Act si Politon.

Cam toti ne visam antreprenori la un anumit moment. Iar daca elanul este nesabuit putem esua lamentabil. Acest bestseller fenomenal risipește miturile despre începerea propriei afaceri. Michael E. Gerber, cu o perspectivă pragmatica dobandita din ani de consultanta in afaceri, subliniaza modul în care ipotezele comune, asteptarile și chiar expertiza tehnica pot impiedica conducerea unei afaceri de succes.

📋 Principalele idei & 📝Notite

1. Mitul Antreprenorului

📌 Totul incepe atunci cand devenim foarte buni in ceva ce facem (la munca sau in afara muncii). Si intr-o zi ne trazneste Sindromul Antreprenorial. Aceasta este ideea cum ca noi am putea face o afacere proprie din ceea ce facem foarte bine acum.

📌 Ipoteza fatala - Daca intelegi partea tehnica a afacerii, presupui ca stii si partea de bussines care pune lucrurile in miscare.

Exemplu: Cofetarul angajat care, pentru ca face super-prajituri, crede ca poate conduce propria cofetarie care presupune administrarea stocurilor de materii prime, negocierea cu furnizorii, autorizatii, taxe, rulajul produselor, angajarea si pastrarewa unor oameni buni, inchirierea spatiului, decorarea, promovarea, scalarea afacerii, etc.

2. Antreprenorul, Managerul si Tehnicianul

📌 Orice nou antreprenor este de fapt intruparea a trei persoane in una: antreperenor, manager si tehnician.

📌 Antreprenorul este vizionarul, visatorul, planificatorul. Vede oportunitatile si pleaca in urmarirea lor. Are tendinta sa sa-i ia pe sus pe oameni in incercarea lui de ai face pe ceilalti sa tina pasul cu ideile lui. Traieste in viitor.

📌 Managerul este pragmatic, vede probleme peste tot. Ramane mereu cu picioarele pe pamant si e mereu in spatele Antreprenorului pentur a curata mizeria. Solidifica bazele afacerii. Traieste in trecut.

📌 Tehnicianul este cel care face sa se intample. Merge pe principiul “Daca vrei sa iasa ceva bine, fa-o cu mana ta” si “Ganditul nu-i munca, ci impiedica munca”. Traieste in prezent

3. Copilaria afacerii - Faza Tehnicianului

📌 Prima faza a afacerii - cand proprietarul afacerii este insasi afacerea

📌 In masura in care afacerea creste, tot mai multe oale si ulcioare se vor sparge. Proprietarul munceste din ce in ce mai mult.

📌 Copilaria afacerii se termina cand realizeaza ca nu-i cale sa le faca el pe toate

📌 Nu-i nimic rau in a fi tehnician intr-o afacere. Insa este o idee proasta sa fii un tehnician care incearca sa conduca o afacere.

📌 Daca o afacere depinde 100% de tine, atunci nu detii o afacere ci esti angajat la ea. Si este cel mai prost job posibil deoarece muncesti pe rupte ca un nebun.

📌 Scopul primordial al unei afaceri este sa te elibereze de munca astfel incat sa te poti ocupa sa creezi oportunitati de angajare pentru alti oameni.

📌 Ca antreprenor fara angajati nu te poti erija doar in a fi tehnician si sa ignori rolurile de antreprenor si manager.

📌 Daca a fi exlusiv tehnician este pasiunea care te mana in lupta (ex: sa faci prajituri; sa programezi; sa creezi chestii, etc.) atunci scapa cat mai rapid de afacere deoarece nu se poate sa fii si proprietar de afacere (prospera) si tehnicianul afacerii.

📌 Partea misto este ca odata ce incepi sa te ocupi serios de afacere, pe masura ce tehnicianul din tine deleaga altora sarcinile, si lasi restul capacitatilor tale sa iasa la suprafata, jocul incepe sa aduca recompense mai mari decat ti-ai putea imagina.

4. Adolescenta afacerii - Obtinerea ajutorului

📌 Adolescenta afacerii incepe in acel moment in care te decizi sa obtii ajutor de la altii.

📌 Majoritatea managerilor primei lor afaceri fac la inceput management prin abdicare odata ce incep sa angajeze. Adica nu prea se mai ocupaare lucru. Adica trec de la a face singur de toate (tehncian) la a nu mai face mare lucru (manageri prin abdicare).

📌 Experienta primului angajat: X-ulescu. Extraordinar, proactiv, entuziast, poti sa-i dai de munca pana il cocosezi. Se ocupa singur de treba, e independent, nu prea te deranjeaza. La un moment dat insa lucrurile iau o intorsatura proasta si X-ulescu iese in fata si spune: “Imi bag picioarele, se pare ca sunt singurul care poate face ceva bine pe aici.”

5. Dincolo de zona de comfort

📌 X-ulescu are propriile lui nevoi. Are nevoie de un Manager!

📌 Alta caracteristica a managementului prin abdicare: increderea oarba. Managerul lipsit de experienta pur si simplu a vrut sa creada in noua angajata, X-uleasca. A crezut orbeste ca ea si a lasat lucrurile la voia intamplarii deoarece in realitate managerul nu voia faca lucrurile pe care nu voia sa le faca (managementul oamenilor). In afacerile functiolale insa trebuie sa faci mereu si ceea ce nu-ti place.

6. Maturizarea afacerii si perspectivele antreprenoriale

📌 Urmeaza...

🎤 OK, este randul tau

Deci, cum ti se par ideile acestei carti? Te invit sa ne auzim in zona de comentarii de mai jos.

0
(0)

Cat de util ti-a fost acest articol?

Click pe cate stele acorzi!

Ratingul mediu al cititorilor: 0 / 5. Numărul de voturi pana acum: 0

Oamenii tind sa fie timizi. Da-le un impuls! Fii primul care evaluează această postare.

Deoarece ai gasit util acest articol ...

Urmăreste-ne si in social media!

Ne pare rău că aceast articol nu ti-a fost util!

Ajuta-ne sa-l imbunatatim!

Scrie opiniile/observatiile tale în caseta de mai jos


Ar putea sa te mai intereseze:

Psihologia Banilor
Puterea Prezentului
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
Success message!
Warning message!
Error message!