coperta-carte-puterea-prezentului-eckhart-tolle

octombrie 30

0 comENTARII

Puterea Prezentului

REZUMATUL CARTII📝 & NOTITE✍️

“La a doua lectura a cartii, mi-am dat seama ca orice forma de negativitate pe care o am in acest moment reflecta de fapt rezistenta mea la momentul prezent. Practic un refuz de a accepta ca aici si acum este singura realitate.” – opinie anonim


🔬 Evaluarea CoolFamilistClub
Puterea Prezentului (The Power of Now) scrisa de Eckart Tolle, profesor, autor si antreprenor cu origini germane, stabilit in Canada, este probabil una dintre cele mai bune carti filosofice pe care le poti citi. Fiecare fraza emana intelepciune si forta.

⏱️ Cartea, intr-un singur paragraf

Concentrandu-te doar pe prezent, ignorand trecutul si viitorul, iti poti imbunatati inestimabil calitatea vietii.

💡Cum am descoperit-o

Am cumparat Puterea Prezentului in format pdf. Insa o poti cumpara in format fizic.

Am descoperit cartea cautand carti bune despre mindfullness si constientizarea prezentului.

Asta dupa ce, descoperind recent ca tatal meu are o boala extrem de grava, am avut un “a-ha moment!” realizand cu adevarat (in mod stupid, abia acum) ca nici eu nu sunt nemuritor.

In plus, sotia mea mi-a sesizat tendinta de a ignora ce am frumos in viata si m-a provocat la niste discutii.

Apoi, mai era vorba de egoul meu care ma impiedica sa ma bucur de tot ceea ce realizam. De cand ma stiu nu m-am bucurat de prezent ci mi-am gasit mereu ambitii si planuri de realizat intr-un viitor care urma sa ma faca fericit. Viitorul s-a transformat evident in prezent, insa eu am continuat sa fiu nemultumit.

👥 Cine ar trebui sa o citeasca

Oricine crede ca fericirea lui sta exclusiv in ceea ce va sa vina, nu in ceea ce-i frumos in viata lui din prezent. Apoi, este pentru oricine are viziunea prezentului intetosata de nesfarsitele sedinte de la munca, hartogaraie, birocratie, termene limita, frustrari si dezamagiri ale trecutului, frici si planuri pentru un viitor care poate nci nu o sa mai vina pentru unii dintre noi.

🤔 Ce cred altii

Am citit online zeci (sunt de fapt sute) de marturii cum cartea a ajutat oamenii sa-si inbunatateasca calitatea vietii. Si-au schimbat in bine relatiile cu altii, le-a crescut in mod esential stima de sine si s-au implicat total in a-si constientiza viata din prezent.

😇 Cum m-a influentat acesta carte

🎯Acum ma oblig efectiv sa constientizez cat mai des frumusetea zilei pe care o traiesc.

🎯Caut acum latura pozitiva a tot ceea ce mi se intampla.

🎯Prioritatea mea si a familiei incercam sa fie traiul mai lejer, cu mai putina presiune pe noi. Slow life ii spun unii - si este o metoda excelenta de a percepe ca zilele’s mai lungi, soarele mai stralucitor, noi mai frumosi si mai fericiti, etc.

🎯Inteleg acum ca viata nu va fi la nesfarsit buna cu noi si actionez in consecinta.

📜 Top 3 citate care mi-au placut

  • Time isn’t precious at all, because it is an illusion. What you perceive as precious is not time but the one point that is out of time: the Now. That is precious indeed. The more you are focused on time—past and future—the more you miss the Now, the most precious thing there is.”
  • I have lived with several Zen masters -- all of them cats.”
  • Realize deeply that the present moment is all you ever have. Make the Now the primary focus of your life.”

🎨 Impresii

Multi dintre noi traim o importanta parte a vietii simtindu-ne prinsi intre regretele trecutului si anxietatea unui viitor pe care in mare parte nu il putem controla. Astfel, neglijam de fapt sa ne bucuram de prezent si sa dam tot ce avem mai bun acum.

Cartea Puterea Prezentului este un ghid practic in a ne directiona pe terenul sinuos al vietii noastre, in relatie cu trecutul, prezentul si viitorul.

Teza principală a cărții este destul de sensibilă, chiar daca de necombatut. Existam doar in prezent; trecutul și viitorul nostru sunt constructii mentale. Este pacat că bucuria noastră de prezent este atât de des distrusa de regrete legate de trecut și de grijile legate de viitor. Fiind mai intens concentrati pe prezent, putem fi mai multumii și mai impliniti.

Ideea centrala a filosofului Eckart Tolle este de a trai constient de momentul prezent ca solutie a evitarii majoritatii durerilor pe care de obicei le experimentam de-a lungul vietii.

In acest context, cartea se focalizeaza pe conexiunea dintre minte, suferinta si felul in care acesta conexiune ne impiedica sa fim fericiti.

📋 Principalele idei & 📝Notite

1️⃣ Noi si mintea nu suntem asemenea

📌 Cel mai mare obstacol catre intelepciune este mintea noastra. Ne trebuie o introspectie profunda pentru a intelege ca nu toate gandiruile noaste ne reprezinta.

📌 Libertatea incepe atunci cand intelegem ca nu suntem ganditorul din noi. Intelegand asta, vom putea sa observam comportamentul acelei entitati care gandeste in creierul nostru.

📌 Separandu-ne de ganditorul din noi putem sa ne delimitam si de grijile si framantarile lui. Putem sa ne focusam pur si simplu pe a simti momentul prezent. Asta este ideea de meditatie.

📌 Mintea noastra este in esenta o masinarie de supravietuire. Nu va inceta vreoadata sa-si faca grij. De aceea, pentru a fi fericiti si a trai clipa trebuie sa invatam sa ne separam de zgomotul creierului.

✍️ Cum am invatat sa devin un observator al mintii mele
  1. Imi observ gandurile, fara sa intervin
  2. Raman conectat la prezent. Voi face asta incercand sa nu-mi amintesc orice din trecut si sa nu-mi fac griji despre viitor.
  3. Practic zilnic conectarea la prezent pana pot ajunge sa sustin acesta stare pentru perioade lungi.

2️⃣ Constientizarea este calea de a scapa de durere

📌 Cu cat acceptam mai bine prezentul, cu atat vom fi mai eliberati de durere si suferinta. Pana la urma, prezentul este tot ce avem. Trecutul a trecut iar viitorul inca nu a sosit.

📌 Lucrurile vor incepe sa lucreze in favoarera nostra daca spunem “DA!” vietii.

📌 Cele mai comune indicii ale egoului sunt posesiunile noastre, munca pe care o facem, statusul social, recunoasterea, cunostintele noastre, aspectul fizic, relatiile, credintele, sistemele si alte lucruri prin care ne identificam in mintea colectiva a oamenilor. Insa nimic din acestea sunt de fapt noi si va trebui sa renuntam la ele mai devreme sau mai tarziu.

📌 O parte a creierului nostru are nevoie de durere pentru a supravietui si de aceea creaza toata durerea pe care o experimentam

3️⃣ Cum sa traiesti prezentul

📌 Nu-ti cauta sinele in mintea ta. Daca vrem o viata frumoasa si fara dureri psihologice trebuie sa ne separam de mintea nostra si sa ne concentram asupra corpului.

📌 Daca nu intelegem ca prezentul este tot ce avem, mintea va crea o obsesie despre viitorul pentru a scapa de prezentul nesatisfacator.

📌 In general viitorul este o replica a trecutului, in sensul ca forma viitorului va fi data de cat de prezenti am fost in prezentul nostru, acum trecut.

📌 A trai in prezent NU inseamna ca ignoram viitorul si tot ceea ce poate aduce frumos. Doar dam prezentului valoarea pe care o merita.

🎤 OK, este randul tau

Deci, cum ti se par ideile acestei carti? Te invit sa ne auzim in zona de comentarii de mai jos.

0
(0)

Cat de util ti-a fost acest articol?

Click pe cate stele acorzi!

Ratingul mediu al cititorilor: 0 / 5. Numărul de voturi pana acum: 0

Oamenii tind sa fie timizi. Da-le un impuls! Fii primul care evaluează această postare.

Deoarece ai gasit util acest articol ...

Urmăreste-ne si in social media!

Ne pare rău că aceast articol nu ti-a fost util!

Ajuta-ne sa-l imbunatatim!

Scrie opiniile/observatiile tale în caseta de mai jos


Ar putea sa te mai intereseze:

Mitul Antreprenorial
Psihologia Banilor
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
Success message!
Warning message!
Error message!