.st0{fill:#FFFFFF;}

FINANTE PERSONALE

Ce este Bursa. Si cum poate avea acces un investitor incepator

 iulie 14, 2020

Scris de  Claudiu Iana

Acest articol explica ce este bursa și cum putem avea acces, ca investitori individuali, la instrumentele financiare disponibile atat pe BVB cât și pe bursele internaționale.

More...

De fapt, in articol descriu exact experiența și soluțiile alese de mine. Situație ce nu este totusi singura cale de abordare dar poate fi insa inspirationala.

Ideile prezentate aici nu sunt categoric recomandări de instrumente sau investiții financiare. Tu ești pe deplin responsabil sa aprofundezi mai departe aceste informații înainte de a face orice investitie financiara.

Cool, let’s dive right in!

Obisnuiam sa-mi tin economiile blocate în banca pentru dobanzi sub nivelul inflației. Pierdeam efectiv an de an din valoarea banilor mei (ai familiei de fapt).

Dar ce puteam face?

În principiu se pot face multe pentru a pune în mod activ banii la treaba.

Dar ce faci dacă dispui de timp limitat fiind familist (ca și mine dealtfel)? Sau ai un job la care ții și nu vrei sa renunti pentru a trece în antreprenoriat spre exemplu.

Ce opțiuni iti raman?

Confruntat cu aceasta dilema am căutat și descoperit ideea de venit pasiv. Despre venitul pasiv am scris mai pe larg în acest articol.

Una din modalitățile de generare a unui venit pasiv poate fi achiziționarea de produse financiare pe bursa din România precum și pe bursele internaționale.

Dar ce este bursa? Nu e zona aia unde doar șmecherii “joacă” și fac bani? Iar credulii mereu pierd?

Am fost intimidat ani buni de ideea de bursa. Cumva, pentru că nu mă informasem eficient, consideram ca “jocul” la bursa, din perspectiva unui investitor individual, este extrem de complicat și riscant.

Acum, ca știu cu mult mai bine ce este bursa și ce implicatii poate avea, am ajuns sa  investesc constant.

Pot spune ca lucrurile sunt mai nuantate decât le consideram acum ceva ani. Intradevar exista o curba de învățare destul de mare. Dar nu de netrecut pentru absolut orice individ dispus sa inteleaga informațiile, mecanismele, regulile și strategiile care reduc riscul.

În ceea ce privește riscul, acesta este o realitate. Însă prin strategiile potrivite poate fi minimizat.

Ideea este ca, precum orice în lumea asta, un potențial castig vine atașat cu o anume doză de risc, Iar cele doua sunt de obicei corelate: cu cat potențialul castig este mai mare cu atat si riscul este mai mare. Fair enough as zice.

Iată mai departe ceea ce ar trebui sa intelegi despre bursa din perspectiva unui potențial investitor individual incepator.

Ce este Bursa

Bursa este o piață. Una unde investitorii tranzactioneaza instrumente financiare (numite și instrumente mobiliare).

Astfel de instrumente pot fi acțiunile unor companii (probabil cele mai cunoscute instrumente financiare) dar și acțiuni pe mărfuri sau titluri de valoare precum și obligațiunile de stat, municipale sau corporative.

Ar mai fi și alte instrumente de tranzacționare, precum foreign exchange markets (forex), potrivite însă unor investitori cu o mare toleranta la risc si mult timp disponibil spre a fi dedicat activității de trading.

În orice bursa sunt unii care vand și alții care cumpara. Așteptările lor sunt diferite.

Cei care cumpara o fac în speranta aprecierii valorii achizitiei lor.

De cealalta parte cei care vand o fac pentru a marca un profit potențial. Dar nu în toate cazurile acesta este triggerul. Deoarece, uneori (mai rar sau mai des) unii investitori vand pe pierdere din diverse motive (plauzibile sau nu - fiecare cum își face judecată de valoare).

Bursa nu este în mod necesar un spațiu fizic iar în ziua de astăzi toți putem avea acces pe piețele bursiere prin intermediul internetului.

Ce poate face bursa pentru un investitor individual

Spre exemplu o persoana care cauta sa-si protejeze economiile sau chiar sa crească valoarea intrinseca a acestor economii cumpara diverse instrumente financiare listate la bursa în speranta aprecierii valorii de piata a acestora sau pentru a colecta dobânzi sau dividende. Toate acestea pot pot contribui semnificativ la acumularea unor venituri suplimentare. În principal prin investiții constante și efectul dobanzii compuse.

Un alt avantaj este timpul consumat pentru a genera venit pasiv din investițiile la bursă. Dacă vei investi pe termen lung (și aici mă refer minim 5 - 10 - 15 ani) atunci treaba asta nu ar trebui să-ți ocupe mai mult de 1 - 2 ore pe luna.

Cum putem avea acces la bursa din Romania

Foarte simplu. Pentru a avea acces la bursa, un investitor trebuie sa deschidă un cont de tranzactionare la un intermediar (broker).

Personal folosesc brokerul Tradeville pentru Bursa de Valori București. 

Prima data mi-am făcut un cont demo cu ajutorul căruia am testat toate functionalitatile în timp ce invatam partea teoretică a investitiilor pasive.

Tradeville m-au convins prin faptul ca au de o buna vreme cel mai mare portofoliu de investitori individuali din România.

In plus, au o platforma online ok si destul de multe informații educaționale puse la dispoziția clienților. De asemenea comisioanele  de tranzacționare mici au fost un alt plus.

Acum, după ceva timp de colaborare cu ei pot pot trece la avantaje, fără să ezit, helpdeskul lor. Nu ca as fi avut ceva probleme mari de rezolvat dar, cand am fost chestiuni mărunte de lamurit au fost foarte prompti în a oferi ajutor pe mail si telefon.

Suma minima pentru deschiderea unui cont de tranzactionare la BVB

Din Tradeville, citez: "Suma minima pentru deschiderea unui cont de tranzactionare la BVB este de 3.000 RON. Aceasta suma va apartine si poate fi folosita pentru cumparare de instrumente financiare."

Cum putem avea acces la bursele interationale

Tot prin intermediul unui broker.

Pentru plasamentele pe internațional folosesc Interactive Brokers. Este excelent pentru aceasta sarcina, probabil cel mai bun in acest moment pentru rezidentii romani.

Și aici prima data mi-am făcut un cont trial cu ajutorul căruia am testat toate functionalitatile în timp ce aprofundam partea teoretică a investitiilor pe termen lung.

Suma minima pentru deschiderea unui cont de tranzactionare international

Ulterior aprobarii contului real investitorul urmeaza instructiunile brokerului și alimenteaza acest cont cu bani (EUR sau USD).

In cazul Interactive Brokers depozitul initial minim este de 1000 USD (sau echivalent EUR). Ulterior se pot face tranzacții cu toate instrumentele etalate în platforma brokerului.

Cum ajungi sa ai profit prin intermediul bursei

Printr-un proces continu de investitii pe termen lung (5 - 10 - 15 - 20 ani). Intre timp va fi smart sa investesti timp, energie si bani in educatia ta financiara.

Iti reamintesc că este de datoria investitorilor sa se informeze despre instrumentele financiare disponibile, comportamentul acestora plus potențialele riscuri și beneficii ale fiecărui instrument în parte.

Pana acum ceva ani era oarecum justificata lipsa informatiilor concrete privind pasii necesari ai unui potential investitor individual pentru a investi in instrumente financire disponibile la bursa.

Insa nu mai este cazul.

In prezent sunt suficiente surse pentru a invata pe înțelesul oricui si intr-o forma logica informatiile (si pasii) de baza pentru a întelege "cu ce se mananca" investitiile financiare si a începe sa fii activ pe bursa din România si/sau bursele internaționale. 

Personal îți recomand cu toata încrederea Cursul practic de investiții pasive. Este un curs online creat de Valentin Nedelcu (Coach & Trainer financiar) & Dan Sulica (Consultant financiar).

Te va lua de la zero absolut si te va duce (cu demonstratii practice) in acel stadiu in care poti investi pe termen lung in cunostinta de cauza. Nu iti vor spune in ce sa investesti deoarece acest lucru este o chestiune subiectiva (vei intelege in curs de ce). Vei invata insa informatiile  esentiale ale investitiilor pe termen lung astfel incat sa devii un investitor pragmatic.

OK, acum as vrea sa aud de la tine

Crezi in capacitatea investițiilor la bursa de a genera venit pasiv pe termen lung?

Sau dacă deja investesti ar fi interesant de aflat părerea și experiența ta.

Oricum ar fi, te invit sa ne auzim în zona de comentarii.

5
(8)

Cat de util ti-a fost acest articol?

Click pe cate stele acorzi!

Ratingul mediu al cititorilor: 5 / 5. Numărul de voturi pana acum: 8

Oamenii tind sa fie timizi. Da-le un impuls! Fii primul care evaluează această postare.

Deoarece ai gasit util acest articol ...

Urmăreste-ne si in social media!

Ne pare rău că aceast articol nu ti-a fost util!

Ajuta-ne sa-l imbunatatim!

Scrie opiniile/observatiile tale în caseta de mai jos

Like & Share daca ti-a placut! Ajuta-i si pe altii sa afle!

Ai invatat ceva nou astazi?

Intra in comunitatea celor aproape 2300 de persoane care citesc lunar articolele noastre. 

Necesar, pentru a colabora intr-un cadru legal:

Claudiu Iana


Ne vom educa impreuna sa construim cele mai bune versiuni ale noastre. Cat de bune?! Ramane de vazut. Viata pune intotdeauna piedici ignorantilor. Nu va fi si cazul nostru.

Cu prietenie, Claudiu

Claudiu Iana

disclaimer

Este imperativ sa intelegi ca autorii continutului pot sa nu fie profesioniști și cu siguranta nu prezinta indicatii de investitii ci doar opinii strict personale. Cercetarile, analizele sau alte informaţii sunt oferite cu titlul de comentarii generale fata de piata. Tu, în calitate de cititor ești în totalitate responsabil pentru deciziile financiare ulterior luate.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}