Coperta carte Deep Work

iulie 24

0 comENTARII

Deep Work

REZUMATUL CARTII📝 & NOTITE✍️

„Cal Newport este o voce clară într-o mare de zgomot, care aduce știința și pasiunea impreuna. Nu avem nevoie de mai multe clickuri, mai multe pisici și mai multi emoji. Avem nevoie de muncă curajoasă, de muncă care se întâmplă atunci când nu refuzăm să ducem greul.” – Seth Godin, autorul cărții This is Marketing si The Practice


🔬 Evaluarea CoolFamilistClub
“Una dintre cele mai valoroase competențe din economia noastra, munca profunda, devine din ce în ce mai rara. Daca stapanesti aceasta abilitate, vei obține rezultate extraordinare.” - Cal Newport

⏱️ Cartea, intr-un singur paragraf

Autorul defineste “munca profunda” ca fiind lucrul concentrat, neintrerupt si lipsit de distrageri asupra unei sarcini care ne impinge abilitatile cognitive la limita. In contrast, cartea defineste “munca superficiala” ca fiind activitatea care nu cere abilitati cognitive, cum ar fi participarea impusa la intalniri corporate neproductive. Abilitatea noastra de a intreprinde munca profunda determina cat de mult vom prospera in contemporanitatea erei informatiei. In mod ironic, aceasi tehnologie care ne pune facil si instant la dispozitie tone de informatie, ne impiedica sa ne “scufundam” in munca profunda. Cartea are doua parti distincte: partea care vorbeste despre cele 3 parti fundationale ale muncii profunde si partea care care exploreaza practici care ne pot pune in starea de munca profunda.

💡Cum am descoperit-o

Nu imi mai aduc aminte. Parca as zice ca am intalnit-o intr-un “Top 3/5/10/100 carti despre productivitate pe care trebuie sa le citesti”.

Cand am deschis website-ul CoolFamilistClub aveam mii de idei pe care eram nerabdator sa le astern “pe foaie”. Insa nu fusesem in viata mea scriitor. Astfel, cand m-am apucat de scris primul articol, m-am blocat la paragraful 2 vreo 4 saptamani, deoarece nu stiam cum sa-mi pregatesc terenul pentru o munca de calitate. 

Cand ai job, 2 copii micuti, o gramada de treburi casnice, te tii constant si de activitati fizice, nu poti crea continut de calitate daca nu te organizezi temeinic pentru studiu si scris.

👥 Cine ar trebui sa o citeasca

Deep Work este una dintre cele mai bine evaluate carti din sfera productivitatii.

Oricine este in cautarea de sfaturi practice, studiate stiintific, in a deveni mai productiv prin “scufundarea” in munca profunda, le va gasi aici.

Nu este insa singura carte pe care va fi nevoie sa o citesti, daca vrei sa fii mai productiv, la munca sau in pasiunile tale. Are sfaturi bune, dar nu le are pe toate. Sau ma bine zis, nu toate ti se vor putea aplica tie.

😇 Cum m-a influentat acesta carte

🔖 Mi-a schimbat complet ideile despre ce insemna cu adevarat sa muncesti concentrat, astfel incat sa oferi valoare in ceea ce scrii. Pentru ca pe mine asta ma interesa cand am inceput sa o citesc: cum sa fiu mai productiv atunci cand sceez continut. Inainte de CoolFamilistClub nu scrisesem nimic pentru nimeni. Doar citisem. Sa scrii pentru altcineva, intr-un mod coerent si util, astfel incat sa fie usor de citit si inteles, este de fapt foarte, foarte greu. Felul in care scriu si public acum materialele din website-ul CoolFamilistClub revine si ideilor din aceasta carte.

🔖 Am inceput sa-mi programez metodic programul de munca.

🔖 Am implementat multe din tehnicile de izolare si evitare a distragerilor.

📜Top 3 citate care mi-au placut

 1. "Este necesara o munca profunda pentru a stoarce pana la ultima picatura de valoare din capacitatea ta intelectuala actuala."
 2. "Cele 2 abilitati necesare pentru a prospera in noua economie: (1) Sa ajungi sa stapanesti rapid lucrurile dificile. (2) Sa ai abilitatea de a produce la nivel de elita, in termeni de calitate si rapiditate."
 3. "Daca ai vointa sa treci peste confort si frici iar in loc de asta sa iti capacitezi mintea sa livreze lucruri care chiar conteaza, atunci vei descoperi cum profunzimea gandirii tale genereaza o viata plina de sens si productivitate."

📋Principalele idei &📝Notite

📌 Munca profunda este importanta deoarece iti permite sa faci 2 lucruri critice pentru performanta: sa capeti abilitati noi si sa aplici aceste noi abilitati pentru a face ceva util cu ele. Aceste realizari nu pot exista daca nu ai un focus profund.

📌 Criteriile pentru a ramane relevant in orice sfera de activitate se schimba rapid in aceste vremuri. Trebuie sa inveti in permanenta noi skilluri si cunostinte. Ideal acelea care sunt greu de invatat, pentru a capitaliza si mai mult avantajul strategic.

📌 In ziua de astazi este extrem de dificil sa te scufunzi intr-o stare de munca profunda deoarece exista prea multe distrageri. Telefoane, emailuri, aplicatii pe smartphone care creaza dependenta, etc., ne deconcentreza la fiecare cateva minute.

📌 Birourile corporatiste in spatiu deschis sunt o sursa majora de distragere de la munca concentrata. Autorul crede ca din acesta cauza suntem tot mai putin focusati pe a gandi ceva profund si am devenit niste routere umane (adica doar transmitem in permanenta informatia de la cineva catre altcineva).

✍️ Din acesta cauza, la munca caut sa fiu cat mai inabordabil cu putinta pentru a ma putea concentra.

📌 Pe platformele sociale conversatia si postarile continua 24/7, creionand o falsa senzatie ca ceea ce citesti este nou si util pentru tine. Insa acest lucru nu te duce mai aproape de lucrurile care ar trebui sa conteze cu adevarat penmtru tine. Din contra.

✍️ Cred ca adictia pentru retelele sociale are legatura cu ceea ce psihologii numesc sindromul recompensei variabile. Este vorba despre placeri care apar mai degraba la intamplare decat intr-o cadenta predictibila. Nu poti sti exact cand sa dai refresh newsfeedului pentru a vedea ceva cu adevarat interesant, asa ca tot continui sa scroluiesti aproape inconstient.

📌 Munca superficiala este foarte inselatoare deoarece te face sa te simti productiv. Sa raspunzi la emailuri arata ca si cum ai face ceva. Sa fii la curent cu toate discutiile din birou pare ca te face un om care are habar de ce se intampla pe acolo. De fapt munca concentrata, departe de toate distrageri este cea care te va impinge catre eficienta si va genera un sentiment de adevarata implinire.

 • Newport ne spune ca acest sentiment de implinire, rezultat al muncii profunde, este un concept care fusese evidentiat si de Mihaly Csikzentmihalyi in cartea Flow. Acesta, psiholog la origine, descoperise ca atunci cand oamenii se “scufunda” in munca concentrata despre care cred ca este importanta, si isi imping abilitatile cognitive aproape de limita, ei experimenteaza o stare de multumire, inspiratie si energie pozitiva, nimita de autor “flow” (interpretarea mea in romana ar fi: “de a fi pe val”).
 • Doar sa-ti doresti sa muncesti intr-o stare de flow nu-i suficient. Este mult mai eficient ca munca profunda sa fie planificata sistematic pana la punctul cand devine rutina, ritual.
 • Daca reusesti sa transformi munca profunda intr-un obicei nu va mai fi nevoie sa apelezi la vointa pentru a te tine departe de diversele distrageri. Pentru a transforma munca profunda in obicei este necesar crearea unui tip de program care sa se potrivesca stilului de viata pe care il ai.

📌 Cele 4 tipuri de program de munca profunda, propuse in carte

 • Munca in izolare. Telefon inchis, mail inchis, incinta izolata, etc. Elimina instant toate distragerile si munca superficiala, creand toate premizele unei munci concentrate. Dezavantajul este ca unii nu isi permit sa se izoleze complet deoarece au alte persoane dependente.
 • Munca profunda periodica. Program saptamanal, lunar, sau pe perioade mai mari din an in care focusul pe munca concentrata este total. Cartea sugereaza sa programezi cel putin o zi completa de munca profunda deoarece doar cateva ore nu te vor pune probabil in starea de “flow”.
 • Munca profunda ad hoc. Cand prinzi ceva timp disponibil, atunci cand se poate. Spre exemplu cand ai plecat intr-o vacanta cu familia si intr-o dupa amiaza se iveste ocazia sa deschizi laptopul si sa te scufunzi in munca (acea munca care-ti face placere).
 • Munca profunda zilnica. O anumita perioada din zi in care te focusezi pe munca profunda. Genul acesta de abordare zilnica are cele mai mari sanse sa se transforme in obicei.
✍️Personal, primele ore ale diminetii le simt potrivite pentru munca profunda de creatie, pentru website. Problema este ca programul variat nu-mi permnite sa fac asta in fiecare dimineata, insa profit cat de des pot.

📌 In practica, novicii pot munci concentrat maxim o ora pe zi, iar cei cu tot mai multa practica pot ajunge pana la 4 ore pe zi.

📌 Cele 3 tehnici in a-ti face timp pentru munca profunda, propuse in carte

 • Restrictioneaza-ti pentru anumite perioade accesul la internet. Tine un carnet de notite in care scrii urmatoarea data cand vei accesa internetul si care sunt locatiile de pe internet pe care le vei vizita. Planuieste munca astfel incat sa nu depinzi de internet pentru a progresa. Daca ai exersat munca fara internet la birou continua practica si acasa pentru a intari obiceiul.
✍️Chiar daca nu este 100% practica, ideea in sine nu este rea. Izolarea de internet ma ajuta enorm sa ma concentrez. Pentru a face asta folosesc o extensie Chrome numita Marinara Timer, care pune in practica tehnica Pomodoro de productivitate (25 de minute de munca intensa, urmate de 5 minute pauza, apoi ciclul se repeta).

📌 Planifica fiecare minut al zilei. Cand faci un program al zilei clar definit sunt sanse mult mai mici sa schimbi din mers planurile si sa te pierzi in lucruri neesentiale. Sunt 3 pasi pentru a planifica timplu, intr-o maniera de munca profunda: 

 1. Planifica sarcina. Noteaza cat timp e nevoie sa dedici sarcinii si imparte acest timp in parti de maxim 30 de minute si mici pauze intre ele. Pauzele pot fi folosite pentru a trata mici urgente de alta natura care pot aparea.
 2. Evalueaza cat de concentrata va fi nevoie sa fie munca pentru a indeplini sarcina.
 3. Reflecteza asupra timpului acordat initial sarcinii (pasul 1) versus complexitatea sarcinii (pasul 2), apoi fa ajustari in concordanta. Acest lucru iti va permite sa aduci aproape de realitate timplu necesar a fi acordat sarcinii potrivit complexitatii ei si abilitatilor tale de concentrare in munca profunda.

📌 Seteaza termene limita ambitioase. Te vei forta astfel sa-ti folosesti toate abilitatile pentreu a termina sarcina la timp. Initial estimeza cam cat crezi ca-ti va lua sa termini sarcina, apoi taie dramatic din timplu acordat si seteaza-l ca fiind termenul limita.

✍️Ideea setarii de termene limita ambitioase este extrem de aficienta pentru productivitate. Inital am citit despre asta cand am descoperit Legea Yerkes-Dodson , o teoria a productivitatii care arata relatia dintre performanta si stres.

📌 Creaza un mediu de lucru care incurajeaza munca profunda

📌 Aloca un spatiu destinat exclusiv muncii intense. Astfel, vei asocia imediat acel spati cu senzatia de flow. Decoreaza acesty spatiu cu elemente care te pun intr-o stare de liniste si concentrare.

✍️ Ideea acesta am intalnit-o si in cartea Atomic Habits. Acolo autorul, James Clear, vorbea despre puterea indiciilor care declanseaza anuimite obiceiuri. Spre exemplu, daca de fiecare data cand lucrezi intens si nedistras aprinzi o anumita veioza pe birou, cu timpul ascea veioza aprinsa va fi semnalul creierului pentru starea de flow in munca profunda (precum cainele lui Pavlov in vestitul experiment).

📌Scapa de distrageri. Unele studii au aratat ca suntem distrasi la fiecare 40 de secunde in timp ce lucram la computer.

✍️In cartea Indistractible se sugera o idee interesanta: la birou, in spatii deschise, cand vrei sa nu fii deranjat, pune un semn evident pentru toata lumea cum ca esti in concentrat si nu vrei sa fii deranjat. Cum ar fi spre exemplu o anumita palarie pe cap, sau un sticker pe spatele laptopului.

📌 Reevalueaza-ti relatia cu social media. Fa o analiza profunda prin care sa determini pe ce retele de socializare chiar este necesar sa fii (din cand in cand) prezent. Pentru restul stergeti contul.

🎤OK, este randul tau

Deci, cum ti se par ideile acestei carti? Te invit sa ne auzim in zona de comentarii de mai jos.

5
(2)

Cat de util ti-a fost acest articol?

Click pe cate stele acorzi!

Ratingul mediu al cititorilor: 5 / 5. Numărul de voturi pana acum: 2

Oamenii tind sa fie timizi. Da-le un impuls! Fii primul care evaluează această postare.

Deoarece ai gasit util acest articol ...

Urmăreste-ne si in social media!

Ne pare rău că aceast articol nu ti-a fost util!

Ajuta-ne sa-l imbunatatim!

Scrie opiniile/observatiile tale în caseta de mai jos


Ar putea sa te mai intereseze:

Mitul Antreprenorial
Psihologia Banilor
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
Success message!
Warning message!
Error message!